beleggen

Beleggen
Heeft u even tijd?

Veel mensen beginnen te sparen met een bepaald doel voor ogen. Sommige doelen liggen in de nabije toekomst, in andere gevallen liggen de doelen wat verder in de tijd.

Wanneer beleggen?

Sommige doelen liggen in de nabije toekomst, zoals een vakantie of een andere auto. In andere gevallen liggen de doelen wat verder in de tijd. Het kan hierbij gaan om een eventuele studie van de kinderen, aflossing van een hypotheek of een aanvulling op het pensioen. Voor doelen op relatief korte termijn is beleggen vaak minder geschikt. Om verstandig te beleggen heeft u namelijk tijd nodig om eventueel tegenvallende resultaten later weer goed te kunnen maken. Bij doelen waarbij u de tijd heeft om deze te bereiken, kan beleggen een goed alternatief voor sparen zijn.

Risico’s

Het meest opvallende verschil tussen sparen en beleggen is natuurlijk het risico. Bij sparen ontvangt u een rente waardoor u weet waar u aan toe bent. Uw spaarsaldo kan niet dalen. Bij beleggen weet u niet hoeveel rendement u maakt. De opbrengst is onzeker. Hiernaast loopt u het risico dat de koersen dalen waardoor ook uw vermogen daalt. Dit vinden veel mensen geen fijne gedachte. Indien u echter kiest voor een professioneel beheerd beleggingsfonds zijn de risico’s gespreid. Hierdoor is het risico aanzienlijk kleiner dan dat u zelf zou beleggen in enkele aandelen. Hiernaast is tijd een belangrijke factor. Als u genoeg tijd heeft, kunnen eventuele dalingen weer ‘vlak gestreken’ worden door stijgingen in de toekomst. Hierdoor is op middellange termijn het rendement bij beleggen bijna altijd (veel) hoger dan bij sparen.

Hoe kunt u beleggen?

Starten met beleggen is relatief eenvoudig. Indien u over internetbankieren beschikt, kunt u eigenlijk direct aan de slag. U kunt dan zelf aandelen uitkiezen en kopen. Een groot nadeel hierbij is dat uw vermogen niet goed gespreid is. Dit maakt het risico groter. Hiernaast moet u dan ook zelf uw beleggingskeuzes maken. Er is niemand die u hierbij adviseert. In verband hiermee is het vaak verstandiger om te kiezen voor een beheerd beleggingsfonds. Bij een beleggingsfonds belegt u samen met een zeer groot aantal anderen in een groot aantal aandelen. Door deze ruime spreiding wordt het risico geminimaliseerd. Hiernaast wordt zo’n fonds beheerd door deskundigen die de ontwikkeling van het fonds nauwlettend in de gaten houden en bijsturen wanneer dat nodig is.

Beleggingsprofiel

Voordat u gaat beleggen in een beleggingsfonds wordt eerst uw beleggingsprofiel vastgesteld. Dit betekent dat men eerst bekijkt welke soort beleggingen het beste bij u en uw doel passen. Aan de hand van een vragenlijst wordt uw beleggingsprofiel vastgesteld. Er zijn meestal drie soorten profielen: defensief, neutraal en offensief. Bij ieder beleggingsprofiel hoort een ander soort belegging.

Laagdrempelig en voordelig

Om deel te nemen aan een professioneel beheerd beleggingsfonds hoeft u geen grote bedragen in te leggen. Tegenwoordig zijn dit soort fondsen voor iedereen toegankelijk. Deelname is vaak al mogelijk vanaf een eenmalige inleg van € 1.000,- of een maandelijkse inleg vanaf € 50,-.

Het goed beheren van een beleggingsfonds kost uiteraard geld. De beheerder van een beleggingsfonds rekent de kosten daarom door aan de deelnemers van een fonds. Doordat er veel deelnemers zijn, zijn de kosten ook relatief laag. U moet hierbij denken aan zo’n 1% op jaarbasis over het belegd vermogen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de voordelen en mogelijkheden van beleggen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies. Wij adviseren u graag!

beleggen
null

Heeft u vragen over beleggen?

Heeft u algemene vragen of wilt u een vrijblijvend voorstel?

» Een voorstel is kosteloos;
» Geheel vrijblijvend;
» 100% onafhankelijk.

Bel mij terug »