Wij willen verhuizen
Van koophuis naar koophuis
Heeft u reeds een koophuis en overweegt u een ander huis te kopen? Dan bent u een zogenaamde doorstromer.
Een flinke puzzel
Voor een doorstromer kan een goed hypotheekadvies behoorlijk gecompliceerd zijn. In de loop der tijd zijn namelijk veel spelregels voor hypotheken veranderd. Met een deel van deze regels krijgt u te maken. Voor een ander deel gelden er weer uitzonderingen en overgangsregelingen. Een passende hypotheek voor een doorstromer kan hierdoor een flinke puzzel zijn. Een puzzel die we overigens graag voor u oplossen!
Wilt u meer weten over de regelingen waarmee u als doorstromer te maken heeft? Of wilt u uw kennis over hypotheken een beetje opfrissen? Vraag dan naar ons gratis hypotheekboekje. In dit boekje wordt in heldere taal toegelicht met welke regels u te maken krijgt en wat dit voor u betekent. Wilt u een hypotheekboekje ontvangen? Bel dan: 071-4024031 of stuur een e-mail naar: info@bevr.nl.
Hypotheekvormen
Voor starters op de woningmarkt zijn er tegenwoordig eigenlijk nog slechts twee hypotheekvormen over; de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Voor doorstromers zijn er echter veel meer vormen mogelijk. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de aflossingsvrije hypotheek, de (bank-)spaarhypotheek en de beleggingshypotheek. In veel gevallen kunnen de laatstgenoemde hypotheekvormen gehandhaafd blijven indien u naar een ander huis verhuist. Uiteraard hebben we hierbij wel te maken met allerlei regels en voorwaarden.
Aftrek rente bij twee huizen
Als u gaat verhuizen, is het mogelijk dat u tijdelijk twee huizen in bezit heeft. Het kan namelijk dat u eerst een ander huis koopt, terwijl uw oude huis nog niet verkocht is. In dat geval kunt u geconfronteerd worden met twee hypotheken en dus dubbele maandlasten. Gelukkig mag u de betaalde rente van beide hypotheken van uw inkomen aftrekken. Dat maakt de last iets dragelijker. Wel moet u voldoen aan allerlei regels. Ook is de renteaftrek van twee hypotheken niet onbeperkt. Het is verstandig om u goed te laten informeren over de mogelijke gevolgen, voordat u op dit punt besluiten neemt. De financiële gevolgen kunnen immers groot zijn en ‘voorkomen is beter dan genezen’.
Bijleenregeling
Als u winst maakt bij verkoop van uw huis, krijgt u te maken met de zogenaamde bijleenregeling. Kort gezegd, betekent dit dat u de winst bij verkoop weer moet gebruiken bij de aankoop van uw nieuwe huis. Indien u dit niet wilt of kunt, dan heeft dat gevolgen voor de aftrekbaarheid van de rente van uw nieuwe hypotheek. Ook dit is een regeling om rekening mee te houden. Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het verstandig om de gevolgen van de bijleenregeling goed in kaart te brengen. Uiteraard kunnen wij u precies vertellen hoe de regeling werkt en wat voor u de gevolgen kunnen zijn.