sparen3-4

Investeren in onroerend goed
Vooraf even de voor- en nadelen goed afwegen!

Het is fijn om spaargeld te hebben. Het is echter minder fijn als dit spaargeld bijna niets opbrengt.

Verlies?!

In tijden van lage rente is de ‘opbrengst’ van spaargeld gering. Zeker als we rekening houden met de verschuldigde belasting over het spaargeld is er vaak nauwelijks sprake van enige winst. Als we ook de inflatie nog meerekenen, is er vaak zelfs sprake van verlies. Met andere woorden: in veel gevallen is de ontvangen rente niet voldoende om de belasting en geldontwaarding te compenseren. Dit betekent dat uw spaargeld langzaam door uw handen glipt als u geen hoger rendement weet te behalen.

Beleggen

Een lage rentestand is voor veel spaarders reden om op zoek te gaan naar een alternatief, naast de vertrouwde spaarrekening. Beleggen in aandelen of een beleggingsfonds is dan geen gekke optie. Hierbij loopt u echter het risico dat uw spaargeld nog meer daalt. Dit risico weerhoudt veel spaarders om te gaan beleggen.

Investeren

In een periode van betaalbare huizenprijzen (en een lage rente) is investeren in huizen een aantrekkelijk idee. Over het algemeen behouden huizen redelijk hun waarde; zeker op langere termijn. Ook is het niet uitgesloten dat de waarde in de loop der tijd nog stijgt. Tenslotte kunnen huizen verhuurd worden, waardoor u kans heeft op een gezond rendement op uw spaargeld.

Hypotheek

Hoewel de banken in het verleden behoorlijk terughoudend waren om leningen te verstrekken op verhuurd onroerend goed, zijn er nu veel meer mogelijkheden. De banken zijn echter niet bereid om de gehele aankoopsom van een beleggingspand aan u te lenen. U zult altijd eigen geld moeten inbrengen. Meestal is de hypotheek beperkt tot 70% van de marktwaarde in verhuurde staat. Hiernaast gelden er vaak nog enkele aanvullende spelregels. Zo is volledig aflossingsvrij vaak niet mogelijk; een deel van de hypotheek zal tijdens de looptijd afgelost moeten worden. Ook kunnen dit soort hypotheken niet gebruikt worden voor de aanschaf van een (verhuurde) vakantiewoning, bedrijfspand, woon- winkelpand, woonboot of een pand met kamerverhuur.

De voordelen van investeren

Investeren in verhuurd onroerend goed is relatief veilig. De waarde van huizen is in Nederland redelijk stabiel. Zeker op lange termijn zijn de risico’s van (forse) waardedalingen gering. Hiernaast is er in veel gebieden in Nederland veel vraag naar huurwoningen. Als er sprake is van een goede prijs-kwaliteit-verhouding zijn huurders vaak ook bereid om een goede huur te betalen. Op deze manier kan vaak een rendement worden behaald dat aanzienlijk hoger is dan bij een spaarrekening.

De nadelen van investeren

Hoewel de kans op waardedaling niet heel groot is, kan het natuurlijk wel gebeuren. Indien u het onroerend goed niet verkoopt, doet zo’n waardedaling geen ‘pijn’. Het kan echter ook gebeuren dat u door omstandigheden moet verkopen. In zo’n geval kan een mogelijke waardedaling een risico zijn. Hiernaast is het niet zo dat u van onroerend goed verhuren ‘slapend rijk’ wordt. Ten eerste zult u enig werk moeten verzetten. Zo moet u bijvoorbeeld op zoek naar goede huurders en zult u moeten zorgen voor het onderhoud van uw beleggingspand. Ook krijgt u te maken met verschillende kosten. Dit zijn bijvoorbeeld de onderhoudskosten en de hypotheeklasten. Hiernaast loopt u het risico dat u even geen inkomsten heeft door (tijdelijke) leegstand van uw beleggingspand.

Is onroerend goed iets voor u?

Voordat u enthousiast besluit om een beleggingspand te kopen, zult u eerst de voor- en nadelen goed tegen elkaar moeten afwegen. Indien u besluit om de stap te nemen, kunnen wij u uitstekend van dienst zijn. Wij hebben namelijk verschillende banken in ons assortiment die leningen verstrekken voor beleggingspanden.

Wilt u meer weten of wilt u vrijblijvend advies? Bel ons gerust. Wij zijn u graag van dienst!

investeren-in-onroerendgoed
null

Heeft u vragen over verhuurhypotheken?

Heeft u algemene vragen of wilt u een vrijblijvend voorstel?

» Een voorstel is kosteloos;
» Geheel vrijblijvend;
» 100% onafhankelijk.

Bel mij terug »