meest-gestelde-vragen

Meest gestelde vragen
U heeft vragen?
Wij hebben antwoorden!

Wij beantwoorden uw prangende vragen graag!

De 20 meest gestelde vragen

Er is ontzettend veel te vertellen rondom hypotheken. Op onze website vindt u uitgebreide informatie over allerlei zaken waarmee u te maken krijgt of kunt krijgen. Op deze pagina geven wij antwoord op de 20 meest gestelde vragen rondom hypotheken. Elders op de website is vaak nog veel meer informatie te vinden rondom uw vraag. U kunt deze informatie gemakkelijk vinden door op ‘Lees meer’ te klikken.

Is het oversluiten van mijn hypotheek voor mij interessant?

Als de huidige hypotheekrente lager is dan de rente van uw hypotheek kan oversluiten een optie zijn. Bij het oversluiten van uw hypotheek krijgt u wel te maken met kosten, zoals afsluitkosten en (eventueel) kosten voor een taxatierapport. Hiernaast is het mogelijk dat uw huidige bank een vergoeding vraagt voor het beëindigen van de lopende hypotheek (boeterente). Of oversluiten zinvol is, hangt grotendeels af van de hoogte van deze kosten. Uiteraard berekenen wij graag vrijblijvend voor u of oversluiten ook voor u interessant is.

» Lees meer

Waarom kiest 80% van de Nederlanders voor een hypotheekadviseur?

Door advies in te winnen bij een hypotheekadviseur weet u zeker dat u maximaal voordeel behaalt. Bij een hypotheek komt zoveel kijken dat het voor een consument bijna onmogelijk is om hier alles vanaf te weten. Er zijn veel aflossingsvormen, aanbieders, rentevastheidsperiodes en dan komt de fiscus ook nog om de hoek kijken. De hypotheekadviseur weet hier alles over en kent alle manieren om u aan zo laag mogelijke maandlasten te helpen! In de toekomst wilt u ook niet voor verrassingen komen te staan. Wij kijken niet alleen naar uw situatie nu, maar ook naar wat uw wensen in de toekomst zijn. Een mensenleven staat immers niet stil. U hoeft alleen te zeggen wat u wilt, en wij regelen de rest!

» Lees meer

Is een variabele rente verstandig?

De variabele rente voor hypotheken is vaak een stuk lager dan een vaste rente. Dat kan voor u interessant zijn. Zeker wanneer u nu een woning wilt kopen of uw bestaande hypotheek wilt vernieuwen. Maar er schuilt echter een gevaar: Indien de rente stijgt, kunnen uw maandlasten aanzienlijk oplopen. Om te profiteren van de lage rente maar verrassingen in de toekomst te voorkomen, is het verstandig om u te laten adviseren. Wij kunnen u helpen bij het vinden van een goede mix van lage lasten en zekerheid.

» Lees meer

Waarom zou ik kiezen voor Binnendijk & van Rijsbergen?

Hieronder vindt u een aantal redenen hiervoor:

 • Bemiddeling voor een groot aantal geldverstrekkers;
 • Begrijpelijk en deskundig advies;
 • Jarenlange ervaring;
 • Onafhankelijk.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Het is de naam van de garantie die u kunt krijgen bij het afsluiten van een lening als u een woning koopt en/of als u uw woning gaat verbouwen. Hiermee staat het Waarborgfonds borg voor de terugbetaling van uw hypotheeklasten aan de geldverstrekker. Natuurlijk maakt u bij het aangaan van de lening samen met uw geldverstrekker goede en verstandige afspraken over de betaling van uw woonlasten. Er kunnen zich echter situaties in uw leven voordoen waardoor het aflossen van de lening niet meer mogelijk is. Bijvoorbeeld als uw inkomen vermindert door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Het kan voorkomen dat u in zo’n geval uw woning moet verkopen en dat de opbrengst van uw woning lager is dan het bedrag dat u nog moet terugbetalen. Er ontstaat dan een restschuld. Het Waarborgfonds betaalt deze restschuld aan de geldverstrekker. Door deze zekerheid van de NHG zal de geldverstrekker u een aantal voordelen bieden.

» Lees meer

Wat zijn de voordelen van Nationale Hypotheek Garantie?

 • Lagere hypotheekrente
  Door de borgstelling beloont de geldgever u met een lagere hypotheekrente. Uw rentevoordeel kan oplopen tot maar liefst 0,6%. Afhankelijk van de hoogte van uw lening kan dit elk jaar opnieuw honderden euro’s voordeel bieden.
 • Veilig en verantwoord lenen
  Met een Nationale Hypotheek Garantie weet u zeker dat u bij een normaal uitgavenpatroon altijd voldoende geld overhoudt voor andere belangrijke uitgaven.
 • Kosten fiscaal aftrekbaar
  De kosten die u moet maken om Nationale Hypotheek Garantie te verkrijgen, zijn fiscaal aftrekbaar.
 • Kwijtschelding
  Als in het geval van een gedwongen verkoop blijkt dat u geen schuld heeft aan deze verkoop en u heeft geprobeerd de restschuld zoveel mogelijk te beperken, zal de stichting u de restschuld kwijtschelden.

» Lees meer

Kom ik ook in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie?

Om voor een Nationale Hypotheek Garantie voor aankoop van een woning in aanmerking te komen, moet u onder andere voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Maximale kosten
  De Nationale Hypotheek Garantie hanteert een zogenaamde kostengrens. Dit houdt in dat het hypotheekbedrag nooit meer mag zijn dan een bepaald bedrag*. De kostengrens is altijd inclusief bijkomende kosten voor bijvoorbeeld notariskosten, afsluitprovisie en eventuele overdrachtsbelasting. NHG stelt het percentage bijkomende kosten voor bestaande woningen en bij nieuwbouwwoningen standaard op 6%. Dit betekent dat de koopsom niet hoger mag zijn dan de geldende kostengrens minus 6%.
  * De kostengrens bij NHG verandert regelmatig. Voor de huidige hoogte van de kostengrens kunt u kijken op de website van NHG .
 • Woning moet uw hoofdverblijf zijn
  U moet de woning als hoofdverblijf gaan bewonen. NHG is niet mogelijk bij recreatiewoningen.
 • Voldoende toetsinkomen
  Om te kunnen beoordelen of u de nieuwe woonlasten kunt betalen, wordt uw toetsinkomen vastgesteld. Dit toetsinkomen bestaat in elk geval uit uw brutosalaris, vakantietoeslag, pensioenuitkering, onregelmatigheidstoeslag, dertiende maand, provisie en alimentatie ten behoeve van uzelf. Ook structureel overwerk wordt tot uw inkomen gerekend.

» Lees meer

Kan ik tussentijds overstappen naar een goedkopere of betere hypotheek?

U kunt altijd overstappen naar een andere bank. Indien u wilt overstappen voordat uw rentevaste periode is afgelopen, kan uw bank daar wel een vergoeding voor vragen. Dit noemt men boeterente. Hiernaast moet u voor de nieuwe hypotheek weer kosten maken. U zult bijvoorbeeld weer naar de notaris moeten en u heeft ook weer een taxatierapport nodig. Door deze kosten is overstappen niet altijd voordelig voor u. Uiteraard kunnen wij u hierin adviseren en alles precies voor u uitrekenen.

» Lees meer

Hoe lang is mijn hypotheekofferte geldig?

De geldigheidsduur van een hypotheekofferte verschilt per geldverstrekker. In veel gevallen is de offerte drie maanden geldig. Na deze periode kan de geldigheid verlengd worden (vaak weer met drie maanden). De totale geldigheidsduur is dus totaal zes maanden. Wij hebben echter ook geldverstrekkers is ons assortiment waarbij de geldigheid zelfs een geheel jaar is. Aan de bovengenoemde verlenging van de offerte zijn meestal wel kosten verbonden; de zogenaamde bereidstellingsprovisie. Dit werkt als volgt: de offerte is bijvoorbeeld standaard drie maanden geldig. Indien de hypotheek in deze periode passeert, is er geen bereidstellingsprovisie verschuldigd. Als de geldigheid van de offerte verlengd moet worden en de rente (voor soortgelijke hypotheken) op dat moment hoger is dan de rente in de offerte, dan wordt er bereidstellingsprovisie in rekening gebracht. In veel gevallen is dit 0,25% over het hypotheekbedrag per maand. Indien bij verlenging de rente (voor soortgelijke hypotheken) lager of gelijk is aan de rente in de offerte, dan is er meestal geen bereidstellingsprovisie verschuldigd. Bij de keuze van een geldverstrekker is het dus belangrijk dat de mogelijke geldigheidsduur van de offerte aansluit op de gewenste passeerdatum.

Wat is een overbruggingshypotheek?

Stel: u koopt een ander huis waarvoor totaal € 300.000 benodigd is. Deze aankoop wilt u gedeeltelijk betalen door middel van de overwaarde van uw huidige huis, bijvoorbeeld € 50.000. Voor het restant (€ 250.000) wilt u een hypotheek afsluiten. Op 1 juli krijgt u de sleutel van uw nieuwe huis en twee maanden later draagt u uw ‘oude’ huis over aan de kopers van uw huis. U heeft dus tijdelijk (2 maanden lang) twee huizen in bezit. In dit voorbeeld is de overwaarde van het ‘oude’ huis (€ 50.000) eigenlijk op 1 juli nodig om het nieuwe huis te kunnen kopen. Maar de overwaarde komt pas bij daadwerkelijke verkoop beschikbaar. Dit is twee maanden later. In dit geval biedt een overbruggingshypotheek uitkomst. Met de overbruggingshypotheek leent u tijdelijk het bedrag dat u tekort komt voor de aankoop (€ 50.000). Zodra het ‘oude’ huis wordt overgedragen aan de kopers, wordt de overbruggingshypotheek direct weer afgelost.

Kan ik de hypotheekrente ook voor 30 jaar vastzetten?

Ja, dat kan. Enkele banken bieden bijzonder lange rentevaste periodes aan, waaronder ook 30 jaar. Eigenlijk kunnen we hypotheekrentes aanbieden van variabel tot 30 jaar lang (en alles daar tussenin).

» Lees meer

Hoe betaal ik mijn maandlasten als ik arbeidsongeschikt of werkloos wordt?

Met de woonlastenbeschermer kunt u zich tegen deze gevolgen van ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid beschermen. De woonlastenbeschermer neemt de maandelijkse hypotheeklasten van u over. U kunt bedragen van € 125 tot € 2.000 over laten nemen. De verzekering kan ingaan van 18- tot en met 60-jarige leeftijd. De premie die u voor deze unieke verzekering betaalt, hangt helemaal van uw eigen wensen af. Welk maandbedrag wilt u beschermen? Welk risico wilt u nemen? Wilt u per maand of per eenmalige koopsom betalen? Uiteraard maken wij graag een geheel vrijblijvende berekening voor u.

» Lees meer

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

De hoogte van de maximale hypotheeksom hangt af van een aantal factoren, zoals de hoogte van het (gezamenlijke) bruto jaarinkomen. Uiteraard kunt u contact met ons opnemen, zodat wij een exacte berekening kunnen maken, afgestemd op uw persoonlijke situatie.

» Lees meer

Kan ik voor hypotheekadvies niet beter naar mijn eigen bank gaan?

Het afsluiten van een hypotheek is een belangrijke beslissing. Het is dan ook van belang dat u zich goed laat adviseren. Het kan dan ook geen kwaad indien u meerdere adviseurs raadpleegt, waaronder bijvoorbeeld uw eigen bank. Wel moet u zich realiseren dat een bank slechts één ‘product’ aanbiedt, namelijk hun eigen ‘product’. Waarschijnlijk zal uw eigen bank u niet attent maken op een aantrekkelijk hypotheekproduct (of lage rente) van een ‘collega-bank’. Binnendijk & van Rijsbergen doet zaken met een groot aantal geldverstrekkers (waaronder de grote banken, zoals ABN Amro en ING). Hierdoor worden er meerdere producten voor u vergeleken. Samen met u kunnen wij bekijken welke verstrekker de beste (en voordeligste) oplossing voor u heeft.

» Lees meer

Houden jullie mijn hypotheek in de gaten tijdens de looptijd?

Het is mogelijk om uw hypotheek op te nemen in het systeem van de Nationale Hypotheekbond. Met dit systeem wordt uw hypotheek constant in de gaten gehouden. Zodra oversluiten voordelig voor u is, ontvangt u hiervan automatisch bericht. Hierdoor weet u zeker dat u nooit teveel betaalt voor uw hypotheek.

Welke stukken zijn nodig voor een hypotheek?

Bij een hypotheek zijn de volgende stukken nodig:

 • Origineel taxatierapport van het huis (niet bij nieuwbouw);
 • Kopie van de (getekende) koopovereenkomst;
 • Kopie van een recente salarisstrook;
 • Kopie van een identiteitskaart of paspoort;
 • Originele werkgeversverklaring;
 • Saldobiljet / aflossingsbewijs krediet (indien van toepassing);
 • Kopie van het eigendomsbewijs (bij oversluiting van de hypotheek);
 • Kopie saldobiljet van de lopende hypotheek (bij oversluiting van de hypotheek);

» Lees meer

Hoelang mag ik de hypotheekrente aftrekken?

U mag voor uw bestaande hypotheek vanaf 01-01-2001 gedurende maximaal 30 jaar rente aftrekken. Sluit u na een aantal jaren een nieuwe hypotheek af, dan gaat niet opnieuw een periode van 30 jaar in voor rente-aftrek over het hele hypotheekbedrag. De periode van 30 jaar loopt door als u verhuist en een nieuwe hypotheek afsluit. Voorbeeld: u sluit een aflossingsvrije hypotheek af van € 150.000 en verhuist na 10 jaar naar een huis met een nieuwe hypotheek van € 250.000. De rente over de 10 jaar oude hypotheek van € 150.000 is dan nog slechts 20 jaar aftrekbaar en alleen de rente voor de ‘bijgeleende’ € 100.000 is aftrekbaar voor een nieuwe periode van 30 jaar.

» Lees meer

Wat is de Bijleenregeling?

Deze regeling is in werking getreden op 1 januari 2004. Voor deze datum was het mogelijk om bij verhuizing naar
een ander huis weer een volledige hypotheek af te sluiten. De overwaarde uit het vorige huis kon naar eigen inzicht besteed (of belegd) worden. Kortom: de overwaarde vrij in handen en een nieuwe (hogere) hypotheek met volledig aftrekbare rente.
In de bijleenregeling is geregeld dat de overwaarde van het vorige huis gebruikt moet worden bij de aanschaf van het nieuwe huis. Hierdoor wordt bereikt dat de nieuwe hypotheek lager wordt. Indien men toch meer wil lenen dan strikt noodzakelijk is (dus als men de overwaarde niet helemaal in het nieuwe huis wil stoppen) dan is dat stuk ‘extra’ hypotheek niet meer fiscaal aftrekbaar.

» Lees meer

Hoe wordt Binnendijk & van Rijsbergen betaald?

In het verleden was het gebruikelijk dat wij een beloning (provisie) ontvingen van de betreffende bank of verzekeringsmaatschappij. Wij werden dus door de bank betaald, waardoor u niets extra hoefde te betalen. Tegenwoordig ontvangen wij van de bank of verzekeringsmaatschappij geen enkele vergoeding meer. Dit betekent dat u van ons een factuur ontvangt voor onze werkzaamheden. Uiteraard laten wij u vooraf zien wat wij precies voor u gaan doen en wat de kosten hiervan zijn.

» Lees meer

Hoe kom ik aan een hypotheekberekening?

Een vrijblijvende hypotheekberekening kunt u eenvoudig aanvragen via onze pagina Contact. Naar aanleiding van uw aanvraag sturen wij u een inventarisatieformulier. Vervolgens zullen wij de berekening zo spoedig mogelijk naar u toezenden.

meest-gestelde-vragen
null

Een vrijblijvend hypotheekgesprek aanvragen?

» Oriëntatiegesprek is kosteloos;
» Geheel vrijblijvend;
» 100% onafhankelijk;
» Bij ons op kantoor of bij u thuis.
Afspraak maken »
Bel mij terug »