hypotheekaftrekbijtweehuizen

Hypotheekrenteaftrek
Als u tijdelijk twee huizen heeft.

‘Ik ben verhuisd, maar heb mijn oude woning nog niet verkocht.’

Voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek voor de oude woning

Voldoet uw oude woning aan de onderstaande voorwaarden? Dan heeft u recht op hypotheekrenteaftrek voor die woning.

  1. De woning staat te koop;
  2. De woning staat leeg sinds de verhuizing;
  3. De woning was in voorgaande jaren uw hoofdverblijf.

U mag dan voor uw oude woning de volgende kosten aftrekken:

  • (hypotheek)rente en financieringskosten;
  • periodieke betalingen voor de rechten van erfpacht, opstal of beklemming.

Eigenwoningforfait

In het jaar dat u verhuisd bent, vult u in uw aangifte voor beide woningen het eigenwoningforfait in voor de periode dat u in die woning woonde. Het eigenwoningforfait in de periode dat u niet in die woning woonde, is € 0. In de drie jaren daarna vult u alleen het eigenwoningforfait in van de woning die uw hoofdverblijf is.

Periode

De woning die te koop staat, mag u als eigen woning opgeven gedurende maximaal drie jaar na het kalenderjaar waarin u de woning heeft verlaten.

Voorbeeld:
Uw vorige woning staat met ingang van 1 mei 2016 leeg en te koop. U mag deze woning tot maximaal 31 december 2019 blijven opgeven als eigen woning.

Woning na drie jaar niet verkocht

Is de woning na drie jaar niet verkocht? Dan is de rente niet meer aftrekbaar, en geeft u de woning en de schuld aan in box 3 (sparen en beleggen). Is uw (hypotheek)- schuld lager dan de waarde van het huis in het economische verkeer op dat moment? Dan heeft u overwaarde. Dat beïnvloedt de renteaftrek van de hypotheek voor uw nieuwe woning.

Voorbeeld:
U heeft uw woning langer dan 3 jaar te koop staan. De woning en de schuld vallen daarom in box 3. De woning heeft op dat moment een verkoopwaarde van € 200.000 en uw (hypotheek)schuld voor de woning is € 175.000. U heeft dan een overwaarde van € 25.000. Heeft u een nieuwe eigen woning gekocht? Dan wordt uw renteaftrek beperkt. U moet op dat moment de behaalde overwaarde in mindering brengen op uw eigenwoningschuld. Bent u in een huurwoning gaan wonen? Dan wordt de overwaarde toegevoegd aan uw eigenwoningreserve.

hypotheekaftrek-bij-twee-huizen
null

Een vrijblijvend hypotheekgesprek aanvragen?

» Oriëntatiegesprek is kosteloos;
» Geheel vrijblijvend;
» 100% onafhankelijk;
» Bij ons op kantoor of bij u thuis.
Afspraak maken »
Bel mij terug »