fietsverzekering

Fietsverzekering
Eerst heeft u een fiets,
maar plotseling heeft u niets.

Fietsen zijn geliefd. Ook bij dieven.

Fietsendiefstal komt dan ook veel voor in Nederland.

De fiets is in Nederland een geliefd vervoersmiddel. Veel Nederlanders zijn dan ook in het bezit van een fiets. Helaas zijn fietsen ook erg geliefd als het om diefstal gaat. Uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC) blijkt dat er jaarlijks zo’n 100.000 keer aangifte wordt gedaan van diefstal van een fiets. Het werkelijk aantal gestolen fietsen ligt echter aanzienlijk hoger. Men vermoedt namelijk dat slechts 30% van de gedupeerden aangifte doet!

Verzekeren tegen diefstal

Jammer genoeg is diefstal een van de grootste risico’s bij fietsen. Onder dieven zijn fietsen erg geliefd omdat een fiets vaak eenvoudig te stelen is. Bovendien is een fiets ook aantrekkelijk omdat een fiets vaak een behoorlijke waarde vertegenwoordigd. De basis van een fietsverzekering is daarom dan ook de dekking tegen diefstal.

Zet uw fiets goed op slot!

Als u uw fiets tegen diefstal wilt verzekeren, stelt de verzekeringsmaatschappij wel een aantal voorwaarden. Zo is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat de verzekeringsmaatschappij wil dat u gebruik maakt van een degelijk en goedgekeurd slot. In de polisvoorwaarden staat omschreven welk type slot vereist is. Uiteraard moet u dat slot ook gebruiken. Bij diefstal van de fiets zal de verzekeringsmaatschappij daarom vaak vragen om twee originele fietssleutels te overhandigen.

Welke dekking is mogelijk?

Er zijn verschillende dekkingen mogelijk. Het begint allemaal met de diefstaldekking. Dit is ook het grootste risico. Naast deze diefstaldekking kunt u ook kiezen voor dekking voor beschadiging van de fiets. Tenslotte heeft u vaak nog de mogelijkheid om een ongevallenverzekering en rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Doorlopend of aflopend

Bij een fietsverzekering kunt u over het algemeen kiezen voor een aflopende verzekering of een doorlopende verzekering. Een  doorlopende verzekering wil zeggen dat de verzekering minimaal één jaar loopt en daarna automatisch verlengd wordt. Na het eerste jaar kunt u de verzekering op elk gewenst moment weer opzeggen (met een opzegtermijn van één maand). Bij een doorlopende verzekering betaalt u de premie per jaar, kwartaal of per maand. U kunt ook kiezen voor een aflopende verzekering. In dat geval is er sprake van een vaste looptijd van bijvoorbeeld drie of vijf jaar. Na deze periode stopt de verzekering vanzelf. De premie voor een aflopende verzekering wordt vaak ineens in rekening gebracht voor de gehele looptijd.

Zelf verzekeren of via de fietsenwinkel?

Als u een fiets koopt, kunt u vaak direct een verzekering voor de fiets afsluiten bij de fietsenwinkel. Makkelijk en eenvoudig. Er is echter wel iets om rekening mee te houden. In de polisvoorwaarden van de verzekeringen via de fietsenwinkel is meestal bepaald dat u bij diefstal in de eerste jaren geen geld uitgekeerd krijgt. In plaats daarvan ontvangt u ‘een uitkering in natura’. Dat wil zeggen dat u een vergelijkbare fiets mag/moet uitzoeken bij de betreffende fietsenwinkel. Hoewel dit niet altijd een bezwaar hoeft te zijn, beperkt het wel uw keuzevrijheid. Misschien wilt u helemaal geen andere fiets meer kopen of wilt u de nieuwe fiets ergens anders kopen. Als u de fietsverzekering zelf afsluit, behoudt u alle vrijheid. Bij diefstal wordt een geldbedrag uitgekeerd. U bepaalt zelf of u een andere fiets koopt én waar u deze fiets koopt.

fietsverzekering
null

Heeft u vragen over een fietsverzekering?

Interesse in een vrijblijvend voorstel?

» Een voorstel is kosteloos;
» Geheel vrijblijvend;
» 100% onafhankelijk.

Afspraak maken »
Bel mij terug »