Bijleenregeling
Wat? Waarom? Wanneer?
De Bijleenregeling is een wettelijke spelregel waarmee u te maken kunt krijgen als u uw huis verkoopt en een ander huis koopt. Als u voor het eerst een huis koopt, heeft u dus niets te maken met de Bijleenregeling.
Belastingvoordeel
Als u geld leent voor de aankoop van een huis, kunt u de rente over deze lening in principe aftrekken van uw inkomen. Er is dus sprake van belastingvoordeel. Dit klinkt menig mens als muziek in de oren. Hierdoor zijn veel huizenkopers niet erg gemotiveerd om hun hypotheek vrijwillig te verlagen. In de praktijk kon dit leiden tot situaties waarbij de huizenkoper wel een lagere hypotheek kon afsluiten, maar dit expres niet deed (om het maximale belastingvoordeel te behouden). De overheid was hier niet blij mee en heeft regels gemaakt om dit soort situaties te voorkomen.
Overwaarde bij verkoop
Als men een huis verkoopt en de opbrengst hoger is dan de hypotheek dan is er sprake van winst (overwaarde). In veel gevallen werd deze overwaarde niet gebruikt voor de aankoop van het nieuwe huis. In plaats daarvan sloten veel mensen weer een volledige hypotheek af voor het nieuwe huis. De overwaarde werd vervolgens voor iets anders gebruikt, zoals aankoop van een auto of storting in een beleggingsfonds. Op die manier werd dus eigenlijk een te hoge hypotheek afgesloten om zo maximaal te profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Dit was de overheid een doorn in het oog. Men vond dat dit anders moest.
De Bijleenregeling
Per 1 januari 2004 is de Bijleenregeling van kracht geworden. Kort gezegd, wordt hiermee geregeld dat men de overwaarde moet gebruiken bij de aankoop van het nieuwe huis. Als u de overwaarde niet (of niet geheel) gebruikt voor de aankoop van uw nieuwe huis dan mag u de hypotheekrente over dat deel niet meer fiscaal aftrekken. Hiermee wordt u dus aangemoedigd om geen onnodig hoge hypotheek af te sluiten.