rente-oversluiten

Oversluiten
Let op: geld lenen kost geld!

‘Ik wil profiteren van de huidige, lage hypotheekrente.’

Oversluiten

Het ‘oversluiten’ van een hypotheek betekent niets anders dan een nieuwe hypotheek afsluiten en de oude hypotheek aflossen. Dit lijkt een makkelijke en eenvoudige oplossing. Helaas zijn er wel enkele haken en ogen. Het voordeel van oversluiten is dat u direct kunt profiteren van de huidige, lage rente. Zodra de hypotheek bij de nieuwe bank is afgesloten, dalen direct uw maandlasten.

Boeterente

Echter, uw huidige bank ziet u niet graag vertrekken. Ze laten dat ook niet zomaar toe. Er was immers met u overeengekomen dat u gedurende een bepaalde periode de afgesproken rente zou betalen. Op het moment dat u de hypotheek tussentijds aflost, kan de bank dat bedrag niet meer tegen dezelfde (hoge) rente uitlenen aan een andere klant. De bank loopt dus rente-inkomsten mis. In verband met dit verlies aan rente zal de bank een bedrag bij u in rekening brengen (boeterente). Als het verschil tussen de oude rente en de nieuwe rente erg groot is, kan de boeterente een enorm fors bedrag zijn. Het is dan de vraag over oversluiten wel rendabel voor u is. Een schrale troost is dat de boeterente wel fiscaal aftrekbaar is.

Overige kosten bij oversluiten

Op het moment dat u uw hypotheek gaat onderbrengen bij een andere bank, krijgt u te maken met allerlei kosten. In de meeste gevallen zal bijvoorbeeld uw huis opnieuw getaxeerd moeten worden. Ook krijgt u te maken met advieskosten en notariskosten. En niet te vergeten: de eerder genoemde boeterente. Bij oversluiten moet altijd een afweging gemaakt worden tussen het te behalen voordeel en de te maken kosten. Met andere woorden: hoeveel kosten wilt u maken om een bepaalde besparing te bereiken? Uiteraard kunnen wij exact berekenen of het oversluiten van een hypotheek zinvol is en in hoeveel tijd u de gemaakte investering weer ‘terugverdient’.

Misschien komen we er na de berekening achter dat oversluiten in uw geval niet verstandig is. Echter, niet alle hoop is dan verloren. In sommige gevallen kan er namelijk gebruik gemaakt worden van rentemiddeling.

oversluiten
null

Een vrijblijvend hypotheekgesprek aanvragen?

» Oriëntatiegesprek is kosteloos;
» Geheel vrijblijvend;
» 100% onafhankelijk;
» Bij ons op kantoor of bij u thuis.
Afspraak maken »
Bel mij terug »