pensioensparen

Sparen voor mijn pensioen
Hoe eerder, hoe beter!

Voor veel mensen is het pensioen nog ver weg. Echter, het kan geen kwaad om op tijd te beginnen met sparen voor uw pensioen!

Waarom zou ik nu al over mijn pensioen nadenken?

Omdat het pensioen voor veel mensen nog ver weg is, wordt er vaak niet zo veel aandacht aan besteed. Maar is dat eigenlijk wel verstandig? Als er sprake is van een pensioentekort dan is het verstandig (en voordeliger) om daar snel iets aan te doen. Hoe eerder, hoe beter zelfs.

» Lees verder

Hoe kan ik sparen voor mijn pensioen?

Uw volgende vraag is waarschijnlijk: Hoe kan ik sparen voor mijn pensioen? Hieronder lichten wij de opties kort toe.

1. Gewone spaarrekening

Uiteraard kunt  u sparen voor uw pensioen door middel van een ‘gewone’ spaarrekening. Het voordeel van een spaarrekening is dat u zelf bepaalt wanneer u iets stort en hoeveel u stort. Hiernaast kunt u geld opnemen wanneer u dat wil. Het grote nadeel is echter dat de stortingen niet fiscaal aftrekbaar zijn; u heeft dus geen belastingvoordeel. Hiernaast valt de rekening in de zogenaamde Box 3. Dit betekent dat u jaarlijks belasting (vermogensrendementsheffing) moet betalen zodra uw vermogen boven een bepaald bedrag uitkomt. Hierdoor is een gewone spaarrekening geen geschikte oplossing om te sparen voor uw pensioen.

2. Lijfrenteverzekering

Het bedrag dat u inlegt bij een lijfrenteverzekering is fiscaal aftrekbaar. Er moet dan wel sprake zijn van een pensioentekort (Uiteraard kunnen wij dit voor u berekenen). Een lijfrenteverzekering valt in de zogenaamde Box 1. Dit betekent dat u tijdens de looptijd geen belasting hoeft te betalen over het opgebouwde saldo. De uitkering ontvangt u te zijner tijd ‘in stukjes’, bijvoorbeeld per maand. Over deze uitkeringen moet u dan overigens wel belasting betalen. In veel gevallen is het verschuldigde belastingpercentage na uw pensionering echter een stuk lager dan daarvoor. De nadelen van lijfrenteverzekeringen zijn: vaak hoge kosten en beperkte flexibiliteit.

» Lees verder

3. Bancaire lijfrente

Tot voor kort kon een pensioenaanvulling eigenlijk alleen door middel van een lijfrenteverzekering geregeld worden. Tegenwoordig bestaat er ook de zogenaamde bancaire lijfrente. Dit product heeft de voordelen van een lijfrenteverzekering, maar niet de nadelen. Zo zijn de premies fiscaal aftrekbaar (mits er sprake is van een pensioentekort) en hoeft u tijdens de looptijd geen belasting te betalen over het opgebouwde saldo. Hiernaast brengt de bank of verzekeringsmaatschappij voor het openen van de rekening (en tijdens de looptijd) geen kosten in rekening. Net als bij een ‘gewone’ spaarrekening. In de meeste gevallen is een bancaire lijfrente de beste oplossing.

pensioen-sparen
null

Heeft u vragen over sparen?

Heeft u algemene vragen of wilt u een vrijblijvend voorstel?

» Een voorstel is kosteloos;
» Geheel vrijblijvend;
» 100% onafhankelijk.

Bel mij terug »