Hoeveel kunnen we lenen?
Wat is een verantwoorde hypotheek?
Hoeveel kunnen we lenen? Een belangrijke vraag. Echter, het is niet de enige vraag. En ook niet de belangrijkste!
Eerst rekenen, dan pas op zoek naar een huis
In het rijtje ‘veelgestelde vragen’ staat de vraag ‘Hoeveel kunnen we lenen?’ redelijk hoog. Het is ook een logische vraag. Voordat u om u heen gaat kijken naar huizen, wilt u natuurlijk wel weten wat u maximaal kunt uitgeven. Het zou immers jammer zijn als u verliefd wordt op een huis wat u achteraf gezien niet kunt kopen. De juiste volgorde is dan ook: eerst rekenen en daarna op zoek naar een huis.
Uw inkomen
Om te kunnen vaststellen hoeveel u maximaal kunt lenen, moeten we eerst uw ‘toetsinkomen’ bepalen. Hoe ziet uw inkomen er eigenlijk uit? Heeft u wellicht een eindejaarsuitkering of is er sprake van een provisieregeling? Ook overwerkvergoedingen en andere vergoedingen kunnen een rol spelen. Om te beginnen, zullen we eerst moeten bekijken met welke onderdelen van het inkomen we rekening mogen houden. Hierbij hebben we te maken met wettelijke regels. Hiernaast moeten we rekening houden met de spelregels van de banken en eventueel de regels van de Nationale Hypotheek Garantie.
Soort dienstverband
Lang niet iedereen heeft tegenwoordig een ‘vaste baan’, ofwel een dienstverband voor onbepaalde tijd. In veel gevallen is er sprake van een tijdelijk contract dat mogelijk verlengd wordt. Dit noemen we een dienstverband voor bepaalde tijd. Ook inkomen uit een tijdelijke baan kan (gedeeltelijk) meetellen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Ook kan rekening gehouden worden met inkomen uit flexwerk en uitzendwerk. Wel hebben we ook hier weer te maken met vele regels. Tenslotte hebben we natuurlijk ook soms te maken met zelfstandig ondernemers. Standaard zal gevraagd worden naar de cijfers van de afgelopen drie jaren, maar soms kan hier ook van afgeweken worden.
Hypotheekrente
Bij de bepaling van de maximale hypotheek speelt ook de hypotheekrente een rol. Over het algemeen geldt: hoe lager de hypotheekrente, hoe hoger de hypotheek mag zijn. Door deze regel zou u geneigd kunnen zijn om te kiezen voor een heel korte rentevaste periode. Hiervoor geldt immers een lagere rente dan voor een lange rentevaste periode. Dit vinden de banken (en overheid) echter geen goed plan, omdat een korte rentevaste periode in combinatie met een hoge hypotheek erg risicovol kan zijn. In verband hiermee is bepaald dat alleen rekening gehouden mag worden met de werkelijke hypotheekrente indien men kiest voor een rentevaste periode van tien jaar of langer. Men mag wel kiezen voor een kortere rentevaste periode, maar dan wordt bij de berekening van de maximale rekening gehouden met een standaard (hogere) rente. Kortom, is een zo hoog mogelijke hypotheek nodig? Kies dan voor een lage hypotheekrente voor minimaal tien jaar vast.
Hoeveel is verstandig om te lenen?
Eigenlijk is deze vraag belangrijker dan de vraag “Hoeveel kunnen we lenen”. Het maximale bedrag dat u zou kunnen lenen is namelijk niet altijd het verstandigste bedrag om te lenen. In veel gevallen is het juist verstandig om minder te lenen dan het maximale bedrag. Naast de hypotheek heeft u immers nog veel meer maandelijkse kosten. U kunt hierbij denken aan onderhoud, energiekosten en natuurlijk ook de kosten voor het dagelijks levensonderhoud. Hiernaast is het mogelijk dat in de toekomst een deel van uw inkomen wegvalt. In zo’n geval is het een geruststellende gedachte dat u de lasten van uw hypotheek nog steeds kunt betalen. Wilt u weten hoeveel u maximaal kunt lenen en hoeveel in uw situatie verstandig is? Wij rekenen het graag voor u uit!
Kortom:
Sta, voordat u een huis koopt, even stil bij de volgende belangrijke vragen.