rentesoorten

Rentesoorten
Kies ik voor variabel of
voor een vaste rente?

Welke rentesoorten zijn er?

De meest voorkomende rentesoorten

Bij de keuze van een hypotheek speelt de hoogte van de rente een belangrijke rol. Hiernaast is het van belang wat voor soort rentesysteem er gebruikt wordt. Er zijn een aantal veel voorkomende rentesystemen. Dit zijn meest voorkomende: de variabele rente en de vaste rente.

Korte of lange rentevaste periode

Belangrijk is de keuze tussen een korte en lange rentevaste periode. De afweging hiertussen heeft te maken met het risico dat u wilt en kunt lopen. Bij een korte rente betaalt u in eerste instantie minder, maar u loopt het risico dat u bij rentestijging teveel gaat betalen. Bij een lange rente betaalt u wellicht in eerste instantie meer, maar u weet wel precies wat u voor de komende jaren gaat betalen.

Situaties waarin u meer risico’s kan lopen

  • U heeft voldoende eigen geld waarmee u de eventueel stijgende rentelasten kunt betalen.
  • U heeft een relatief lage hypotheek in verhouding tot uw inkomen, zodat u stijgende rentelasten nog steeds vanuit uw inkomen kunt betalen.
  • U verwacht in de toekomst een (forse) inkomensstijging zodat u eventueel stijgende rentelasten hiermee kunt opvangen.

Situaties waarin u meer zekerheid wenst

  • Bij het eventueel (gedeeltelijk) wegvallen van een tweede inkomen,
    als uw hypotheek op twee inkomens gebaseerd is.
  • Indien u de hypotheek ‘net’ kunt betalen.

Variabele rente

De variabele rente wordt per maand vastgesteld. Dat geeft u de gelegenheid om in te spelen op gunstige renteverwachtingen. Daalt de rente, dan betaalt u al snel minder. Verwacht u een rentestijging, dan kunt u de rente voor langere tijd vast zetten.

Vaste rente

Stelt u prijs op voorspelbare, vaste maandlasten? Dan kunt u de rente voor langere tijd vastzetten, bijvoorbeeld voor een periode van één, drie, vijf, zeven, tien, vijftien, twintig of zelfs dertig jaar. Na afloop van die periode kunt u weer een nieuwe periode afspreken. Uiteraard op basis van de dan geldende rentestand en de op dat moment aangeboden renteperiodes.

Instaprente

Dit is vaak een lage rente welke wordt aangeboden aan nieuwe klanten. De rentevaste periode is vaak beperkt tot bijvoorbeeld 1 jaar. Gedurende deze periode heeft u de mogelijkheid om de rente voor een langere periode vast te zetten. Bij veel varianten moet u zelf de rente in de gaten houden en zelf bepalen wanneer u de rente vast zet. Sommige banken bieden de mogelijkheid dat u bericht krijgt zodra de rente stijgt.

Rentebedenktijd

Rentebedenktijd wordt gecombineerd met een vaste rente, bijvoorbeeld 5 jaar vast met 2 jaar rentebedenktijd. Dit betekent dat de rente eigenlijk voor 7 jaar vast staat (5 + 2). In de laatste 2 jaar (de rentebedenktijd) mag u zonder extra kosten een andere rentevaste periode kiezen.

rente-soorten
null

Een vrijblijvend hypotheekgesprek aanvragen?

» Oriëntatiegesprek is kosteloos;
» Geheel vrijblijvend;
» 100% onafhankelijk;
» Bij ons op kantoor of bij u thuis.
Afspraak maken »
Bel mij terug »