sparen voor uw pensioen

Spaarrekeningen en deposito’s
Flexibel en ook nog eens erg veilig!

Een spaarrekening is voor veel spaardoelen de beste oplossing.

Flexibel en veilig

Veel mensen hebben een spaarrekening (of een deposito). Een spaarrekening is makkelijk en eenvoudig. Zodra u geld op de spaarrekening parkeert, ontvangt u rente. U bepaalt zelf hoeveel u spaart en wanneer u het spaargeld weer opneemt. Erg flexibel en ook nog eens erg veilig.

Belasting over uw spaargeld

Als u spaargeld heeft, moet u in principe belasting betalen. Uw spaargeld valt belastingtechnisch in de zogenaamde box 3. In deze categorie vallen ook eventuele aandelen en beleggingsportefeuilles. Ook vakantiehuizen, tweede woningen en beleggingspanden vallen in deze box. Over al deze bezittingen moet u de zogenaamde vermogensrendementsheffing betalen. De hoogte van de heffing is sinds 2017 progressief. Dit wil zeggen dat u moet afrekenen over een hoger percentage als u meer vermogen heeft. Er geldt overigens wel een vrijstelling van € 25.000 per persoon (2017). Over het vermogen onder deze vrijstelling bent u geen belasting verschuldigd.

P.S.: De percentages en vrijstellingen kunnen jaarlijks veranderen. Voor de exacte cijfers verwijzen wij u graag naar de website van de Belastingdienst.

Het depositogarantiestelsel

Sparen in Nederland is behoorlijk veilig. De kans dat een bank failliet gaat is namelijk erg klein. Maar het kan natuurlijk wel. Bij een faillissement van een bank zou u het risico lopen dat u (een groot deel) van uw spaargeld kwijt zou kunnen raken. Om de spaarders te beschermen is het zogenaamde depositogarantiestelsel bedacht. Dit komt er kort gezegd op neer dat de overheid garant staat voor uw spaargeld. Deze garantie geldt tot een maximum van € 100.000 per rekeninghouder. Kortom, als een bank failliet gaat, garandeert de overheid dat u uw spaargeld weer terug krijgt (tot een maximum van € 100.000). Deze garantie geldt per rekeninghouder. Dit betekent dat voor een rekening op twee namen (een en/of-rekening) een garantie geldt van € 200.000. Heeft u meer spaargeld dan de geldende garantie? Dan is het de overweging waard om uw spaargeld te spreiden over verschillende banken. De garantie geldt namelijk per rekeninghouder en per bank.

Meer informatie over het depositogarantiestelsel kunt u vinden op de website van De Nederlandsche Bank.

Wat is een deposito?

Een deposito kunnen we het beste omschrijven als een geblokkeerde bankrekening. In een deposito kunt u een bedrag spaargeld parkeren. Dit bedrag staat dan vast gedurende de afgesproken periode. Tijdens deze periode ontvangt u een afgesproken, vaste rente. U kunt op een deposito tussentijds dus geen geld bijstorten. Ook kunt u tussentijds geen geld opnemen. Tegenover deze nadelen staat een vaste rente die vaak iets hoger is dan de variabele rente op een gewone spaarrekening. Door de kenmerken van een deposito is het verstandig om een deposito alleen te gebruiken voor het geld dat u een bepaalde periode niet nodig heeft.

Aanbod spaarrekeningen

De spaarrente is momenteel bij alle banken erg laag. Op dit moment kunnen wij helaas geen spaarrekeningen of deposito’s bieden met een hogere rente dan bij de bekende grote banken.

rekening-en-deposito
null

Heeft u vragen over sparen?

Heeft u algemene vragen of wilt u een vrijblijvend voorstel?

» Een voorstel is kosteloos;
» Geheel vrijblijvend;
» 100% onafhankelijk.

Bel mij terug »